Kina thotë se nuk do të minave Antarctica, por lë të kuptohet se në "zhvillimin paqësor të burimeve"

Kina kërkoi për të larguar shqetësimet rreth ambicieve të saj në minerale të pasura Antarktidë të hënën, me një zyrtar duke thënë se Pekini nuk ka plane për të filluar minierave në kontinentin e gjerë.

China 's zgjerimin e aktiviteteve në rajonet polare është një pikë fokale si Pekini pret takimin vjetor të Traktatit Antarktik për herë të parë.

Rreth 400 delegatë nga 42 vende dhe 10 organizmat ndërkombëtarë po ndjekin forumin, i cili nisi të hënën dhe përfundoi 1 qershorit.

"Nuk ka ende një hendek në mes të qëllimit të zhvillimit paqësor të burimeve të Antarktidës dhe të kuptuarit tonë të Antarktidës," tha Lin Shanqing, nënkryetari i administratës shtetërore të Oqeanisë, gazetarëve në margjinat e forumit.

Lin nuk iu përgjigj një pyetje mbi atë që ai nënkuptohet me zhvillimin e burimeve të qetë, por ai theksoi se "të përqëndrohet në rritjen e të kuptuarit tonë të Antarktik dhe për të ruajtur më mirë mjedisin Antarktik." Ekspedita Antarktik Kinës

"Sipas njohurive të mia, Kina ka bërë nuk ka plane për aktivitetin minerar në Antarktidë," shtoi Lin.

Ekspertët kanë ngritur shqetësime se Kina strehon një qëllim afatgjatë të nxjerrjen e burimeve nga kontinenti, e cila Traktati Antarktik aktualisht ndalon.

Megjithatë, një protokoll i traktatit ndalon papërpunuara aktivitet heqjen material nga kontinent vjen në shqyrtim në 2048.

"2048 duket si një rrugë të gjatë larg, por ... ka pasur shqetësimet e ngritura se Pekini po ndjek një afat-gjatë 'mbrojtës' strategji në rast se kontinenti është hedhur hapur për të burimeve të zhvillimit, duke përfshirë minierat dhe naftës dhe gazit shpime, në të ardhmen , 'Marc Lanteigne, ligjërues në politikën e jashtme kineze në Universitetin Massey, i tha AFP.

"Megjithatë, për momentin Kina është duke u kujdes të madh për të theksuar aspektet shkencore të politikave të saj polare, të nxitur bashkëpunimin me qeveritë e tjera, dhe të larguar shqetësimet se ajo është një fuqi revizioniste në Antarktidë," tha Lanteigne.

vende të ndryshme të mbajë bazat në Antarktidë, një hapësirë ​​të përbashkët për kërkime shkencore në bazë të 1959 traktati ndërkombëtar, të cilat Kina u bashkua në vitin 1983.

Kina aktualisht ka katër stacione kërkimore në kontinent dhe një e pesta është planifikuar për vitin 2019, e cila do të vihet Kina në të njëjtin nivel me SHBA-në numër të bazave.

'Hosting takimin në Pekin është një mundësi për Kinën për të marrë pranimin ndërkombëtar të (sapo) pozicionin e tyre të shquar në çështjet të Antarktikut, "tha Anne-Marie Brady, specialist në politikë kineze dhe polare në Universitetin e Canterbury-t, Zelanda e Re.

Kina nuk mund të kërkojnë ndonjë ndryshim në ligjin ekzistues Antarktik në të ardhmen e afërt, Brady tha AFP.

Por ajo vuri në dukje se ata kanë qenë "të gatshme për të zgjeruar masat e ruajtjes, siç tregohet nga kundërshtimin e tyre ndaj propozimeve për zonat e mbrojtura detare në Oqeanin Jugor."


Ora Post: Maj-23-2017
WhatsApp Online Chat !