Кина вели дека нема да рудникот Антарктикот, но укажува на "мирен развој на ресурси"

Кина бара да ја отфрли загриженоста за своите амбиции во богати со минерали Антарктикот во понеделникот, со официјален велејќи дека Пекинг нема планови да се започне рударството во огромен континент.

Кина е проширување на активностите во поларните региони е фокусна точка како во Пекинг е домаќин на годишниот состанок на Антарктичкиот договор за прв пат.

Околу 400 делегати од 42 земји и 10 меѓународни тела присуствуваа на форумот, кој започна во понеделникот и заврши со резултат 1 јуни.

"Има уште постои јаз помеѓу целта на мирен развој на ресурси на Антарктикот и нашето разбирање на Антарктикот," Лин Shanqing, заменик-шеф на Државната управа за океани, изјави за новинарите на маргините на форумот.

Лин не одговори на прашањето за тоа што тој подразбира под мирен развој на ресурсите, туку тој истакна дека "се фокусира на зголемување на нашето разбирање на Антарктикот и подобро да се зачува животната средина Антарктикот. Антарктикот експедиции во Кина

"Според моите сознанија, Кина има направено нема планови за рударска активност на Антарктикот", додаде Лин.

Експерти изразија загриженост дека Кина крие долгорочна цел на извлекување средства од континент, која Договорот за Антарктикот моментов забранува.

Сепак, протокол на Договорот за забрана на суровини и отстранување материјал активност од континентот стапува на преглед во 2048 година.

"2048 година се чини како многу далеку, но ... има загриженост дека Пекинг е водење на долгорочни" хеџинг "стратегија во случај на континентот се отворила на ресурси за развој, вклучувајќи рударска и за нафта и гас дупчење, во иднина "Марк Lanteigne, предавач на кинеската надворешна политика на Меси универзитет, за АФП.

"Сепак, во моментов Кина е земајќи голема грижа да се укаже на научните аспекти на својата поларна политики, унапредување на соработката со други влади, и ја отфрли загриженоста дека тоа е ревизионистичка сила во Антарктикот", рече Lanteigne.

Различни земји имаат бази во Антарктикот, заеднички простор за научно истражување во рамките на меѓународен договор од 1959 година, што Кина се приклучи во 1983 година.

Кина во моментов има четири истражувачки станици на континентот, а петтата е планиран за 2019 година, кој ќе се стави на Кина е на исто ниво со САД во број на бази.

"Домаќин на средбата во Пекинг е можност за Кина да се здобијат со меѓународно признавање на нивните (ново) на видно место во Антарктикот работи", вели Ана-Мари Брејди, специјалист во кинески и поларните политика на Универзитетот во Кантербери во Нов Зеланд.

Кина не може да се бара било какви промени на постоечките Антарктикот законот во блиска иднина, Брејди изјави за АФП.

Но, таа истакна дека биле "подготвени да се прошири мерки за зачувување, како што е докажано од страна на своето противење на предлози за морските заштитени подрачја во Јужниот Океан.


Време на мислењето: Мај-23-2017
WhatsApp Online Chat !